Douchen. We kunnen als mensen niet zonder en het warme water wordt in heel veel woningen en gebouwen nog opgewekt door het verbranden van aardgas. Hoeveel gas kost douchen nu eigenlijk? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Daarom lees je hieronder hoeveel gas het kost om te douchen, maar ook hoe je kunt besparen op gas tijdens het douchen.
Dit vragen veel mensen zich. Hoeveel gas je verbruikt bij het douchen is afhankelijk van hoe lang je doucht, wat voor een douchekop je hebt en hoe warm je doucht. De grootste factor is de douchekop die je gebruikt.
Als je een waterbesparende douchekop gebruikt, dan verbruik je ongeveer 5,5 liter water per minuut. Heb je een zogenaamde regendouche, dan verbruik je ongeveer 20 liter water per minuut. Dit is bijna een factor 4. Voor het gasverbruik van de douche geldt niet helemaal hetzelfde, maar het verschil is desondanks enorm.
10 minuten douchen dat doet niet iedereen, maar we kunnen zo wel goed laten zien wat 10 minuten douchen aan gas kost in 2023. Bij een gemiddelde douchebeurt, waarbij al het warme water opgewekt wordt door het verbranden van gas, verbruik je ongeveer 0,2 m3 gas per minuut. Dit is een gemiddelde, dus dit kan per persoon afwijken.
Bij het verbruik gaat men uit van een standaard douchekop en gemiddelde mengtemperatuur van 37 ºC. Als je 10 minuten doucht, dan verbruik je 2 kuub gas. Gemiddeld kost een kuub gas €1,38 en dan kost een douchebeurt dus €2,76. Als 4 mensen in een huishouden dit elke dag doen, dan lopen de kosten gauw op.
Hoeveel kuub gas je verbruikt met douchen, heb je dus helemaal zelf in de hand. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om korter en kouder te douchen. Hierdoor zal het gasverbruik drastisch verminderen, maar je verbruikt ook minder schoon drinkwater.
Hoeveel gas je per douchebeurt kunt besparen is natuurlijk niet precies te zeggen. Er zijn zoveel factoren die meespelen, maar wanneer je hier bewust mee bezig gaat, dan kun je zeker veel gas besparen. Dit zal je echt gaan merken op je gasrekening.
Het belangrijkste is om gewoon minder lang te douchen. Sommige mensen vinden het heerlijk om lekker lang onder douche te staan, maar hiermee gaat het gasverbruik van de douche hard. Het beste is dus om niet langer onder de douche te blijven staan, dan dat echt nodig is.
Daarnaast bespaar je ook op hoeveel gas je per douchebeurt verbruikt, wanneer je kiest voor een waterbesparende douchekop en als je de thermostaatkraan wat lager zet. Dat laatste is voor mensen die het gauw koud hebben erg lastig. Kies er dan wel voor om een waterbesparende douchekop toe te passen.
Als je niet in staat bent om de hoeveelheid gas dat je verbruikt met douchen naar beneden te krijgen, dan is het ook raadzaam om te gaan kijken naar alternatieven. Tegenwoordig hebben we namelijk veel meer mogelijkheden om warm tapwater te maken. Het vergt vaak wel een investering, maar als je bijvoorbeeld al zonnepanelen hebt, dan moet je de alternatieven zeker overwegen.
We kunnen tegenwoordig namelijk ook warm water maken met warmtepompboilers, elektrische boilers of thermische batterijen. Vooral als je je eigen elektrische energie opwekt dan zijn deze alternatieven de moeite waard. Voor veel van deze investeringen is er een subsidiepot, op de thermische batterijen na.
Met je eigen elektrische energie, maak je dus gratis warmwater. Ook als straks de salderingsregeling afgebouwd wordt, zullen de zonnepanelen nog steeds zorgen voor gratis warmwater.
Hoeveel gas douchen kost is dus afhankelijk van heel veel factoren. Hoe lang je doucht, met welke mengtemperatuur je doucht, welke douchekop je hebt, maar ook hoe oud je gasketel is telt mee. Heel veel factoren, waardoor we niet precies kunnen uitrekenen wat jou een douchebeurt kost.
Wel is het belangrijk om te onthouden dat je hier goed op kunt besparen met de mogelijkheden die je hebt kunnen lezen. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar je helpt ook de opwarming van de aarde te beperken.
Schrijver voor Oliekachel.nl
Rick is een gepassioneerde schrijver bij oliekachel.nl, waar hij zijn deskundigheid deelt op het gebied van verwarming en bezuinigingen. Met jarenlange ervaring en diepgaande kennis, biedt Rick waardevolle tips en adviezen om slim om te gaan met verwarmingskosten en energieverbruik. Zijn doel is om lezers te helpen bij het optimaliseren van hun verwarmingssystemen en tegelijkertijd geld te besparen. Volg Rick’s artikelen voor praktische inzichten en slimme oplossingen op het gebied van verwarming en meer!
Oliekachel.nl helpt jou als consument om de juiste keuze te maken tussen oliekachels. Op basis van review onderzoek, vind je bij ons de beste oliekachels op de markt.
© 2023 Alle rechten voorbehouden