Is een petroleumkachel gevaarlijk? Ik vertel het je!

Als je wilt weten of een petroleumkachel gevaarlijk is, dan ben je hier op de juiste plek. Petroleumkachels worden nog behoorlijk veel gebruikt om te verwarmen, als alternatief van de CV installatie. Dit, omdat het aardgas gewoon erg duur geworden is de laatste jaren. In deze blog lees je of het gevaarlijk is en waar je op moet letten bij het gebruiken van een petroleumkachel.

Wat is petroleum?

Om het allemaal goed te begrijpen leg ik eerst even kort uit wat petroleum is. Petroleum is de volksnaam voor kerosine. Het is dus niets meer en niet minder dan vliegtuigbrandstof. De basis van deze brandstof is aardolie. Bij het verbranden van kerosine komt veel warmte vrij en daarom is het populair om te gebruiken voor verwarming.

Is een petroleumkachel ongezond?

Het antwoord op deze vraag is een volmondig ‘nee’. Een petroleumkachel die goed functioneert is niet ongezond voor mensen. Wel is het hierbij belangrijk dat de petroleumkachel goed gebruikt wordt. Voor petroleumkachels die in Nederland verkocht mogen worden, zijn er strenge eisen wat betreft beveiligen.

Met een petroleumkachel verbranden we een brandstof en bij een verkeerd gebruik kan dit gevaarlijk zijn. Wel zijn veel petroleumkachels uitgerust met onderstaande beveiligingen om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan:

  • Omvalbeveiliging. Als de kachel omvalt stopt hij onmiddellijk met werken;
  • Te laag zuurstofgehalte. Bij te weinig zuurstof stopt de kachel meteen met werken om onvolledige verbranding te voorkomen;
  • Kinderslot. (Kleine) kinderen kunnen de kachel niet aanzetten;
  • Noodstopknop. Wanneer deze ingedrukt wordt, stop de kachel meteen met werken.
  • Safetop. De bovenkant wordt niet warm, waardoor er geen verbrandingsgevaar is.

Is een petroleumkachel binnen te gebruiken?

Een petroleumkachel is prima binnen te gebruiken. Of dit nu in huis is of in de caravan of camper. Wel is het heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat er voldoende frisse lucht binnen kan komen. Voor een volledige verbranding heeft de kachel namelijk veel frisse buitenlucht nodig.

Voor de beste veiligheid is het verstandig om een koolstofdioxide melder in de ruimte te plaatsen. Als om één of andere reden de petroleum onvolledig verbrandt en de beveiliging werkt niet, dan heb je altijd het alarm nog. Bij onvolledige verbranding stoot de petroleumkachel namelijk koolmonoxide uit. Deze gevaarlijke sluipmoordenaar ruiken, horen, voelen, proeven en zien we als mens niet, maar is wel dodelijk.

Daarom hieronder een opsomming van alle maatregelen die je moet nemen als je een petroleumkachel binnen gebruikt:

  • Plaats altijd een koolmonoxide melder om met de petroleumkachel een CO-vergiftiging te voorkomen;
  • Zorg altijd voor voldoende aanvoer van verse lucht voor de kachel;
  • Krijg je hoofdpijn bij het gebruik van een petroleumkachel? Zet hem dan meteen uit en ventileer overvloedig. Hoofdpijn is één van de eerste symptomen van een CO-vergiftiging;
  • Zet de kachel op een veilige plek, weg van licht ontvlambare dingen als gordijnen.

Stinkt een petroleumkachel?

Bij het verbranden van een brandstof denken we natuurlijk altijd aan stank en rook. Dit is bij een petroleumkachel niet het geval. Alleen wanneer je de kachel opstart, dan ruik je hem even. Dit komt doordat de verbrandingstemperatuur dan nog erg laag is. Hierdoor zal niet alle petroleum meteen verbranden en ruik je het even.

Na een korte periode is de brander op de goede temperatuur en ruik je hem ook niet meer. Ook ontstaat er bij volledige verbranding van petroleum geen rook. Je hoeft niet bang te zijn dat je kamer of caravan vol met rook komt te staan. Ruik je hem wel, ook als hij warm is? Dan moet je de petroleumkachel niet meer gebruiken. Dit duidt erop dat er ergens iets niet goed is.

Bijvullen kachel geeft wel een geurtje.

Zo nu en dan moet je de petroleumkachel bijvullen en dit geeft wel een geurtje. Vloeibare petroleum heeft namelijk een geur die een beetje op die van benzine lijkt. Als je hem bijvult, dan zal je wel even wat ruiken. Als de ruimte goed geventileerd wordt, dan verdunt de geur zich snel in de lucht en verdwijnt het.

Het bijvullen van de kachel kan op meerdere manier, maar let wel goed:

  • Schakel voor het bijvullen altijd de kachel uit;
  • Laat de kachel afkoelen tot er geen enkele warmte meer vanaf komt.


Het bijvullen kan op 2 manieren. De eerste optie is met een trechter en hiermee de fles of jerrycan rustig leeg gieten. Dit is een precies werkje en de kans op verspilling is groot. Pas hier dus meer op.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om een pompje te gebruiken. Deze pompt de brandstof van de jerrycan naar de kachel en je hebt geen verspilling. Vooral als je de petroleumkachel veel gebruikt, dan is het aanschaffen van een pomp echt de moeite waard. Veel makkelijker en je verspilt niets. Je wilt geen petroleum op je vloerkleed of vloerbedekking krijgen.

Is een petroleumkachel ongezond? Conclusie.

Wanneer je alle richtlijnen goed onthoudt, dan is het gebruik van een petroleumkachel absoluut niet ongezond. Als je alles, wat je in deze blog gelezen hebt goed onthoudt, dan is een petroleumkachel niet gevaarlijk.

Wel is het belangrijk dat je altijd je verstand blijft gebruiken en op blijft letten. Ook is het gebruik van een CO-melder een must, wanneer de kachel binnen gebruikt wordt. Je hebt dan alle veiligheidsmaatregelen getroffen en hoeft je nergens zorgen om te maken, als je een petroleumkachel gebruikt.

Foto van Rick
Rick

Schrijver voor Oliekachel.nl

Rick is een gepassioneerde schrijver bij oliekachel.nl, waar hij zijn deskundigheid deelt op het gebied van verwarming en bezuinigingen. Met jarenlange ervaring en diepgaande kennis, biedt Rick waardevolle tips en adviezen om slim om te gaan met verwarmingskosten en energieverbruik. Zijn doel is om lezers te helpen bij het optimaliseren van hun verwarmingssystemen en tegelijkertijd geld te besparen. Volg Rick’s artikelen voor praktische inzichten en slimme oplossingen op het gebied van verwarming en meer!

Inhoudsopgave
Nieuwe artikelen