Wat is goedkoper, infrarood of elektrische verwarming?

Het debat over het gebruik van infrarood- en elektrische verwarmingssystemen is van groot belang, vooral als het gaat om kosten. Zowel huiseigenaren als bedrijven zoeken steeds vaker naar verwarmingsoplossingen die niet alleen efficiënt zijn, maar ook vriendelijk zijn voor de portemonnee

De discussie draait om de vraag welke methode, infrarood of elektrisch, op de lange termijn goedkoper is in gebruik. Beide methoden hebben hun eigen unieke kenmerken en kosten, waardoor deze vergelijking een belangrijke overweging is voor iedereen die een verwarmingssysteem wil installeren of upgraden.

Inzicht in infraroodverwarming

Infraroodverwarmingstechnologie functioneert door warmte uit te stralen om direct voorwerpen en mensen te verwarmen, vergelijkbaar met hoe zonlicht ons verwarmt. 

Voordelen van infraroodverwarming

✅ Directe warmte: Infraroodverwarmers leveren directe warmte, wat hen zeer efficiënt maakt in koude omstandigheden.

✅ Weinig geluid: Ze werken stil omdat ze geen ventilator hebben, waardoor ze perfect zijn voor omgevingen waar geluid een probleem kan zijn.

✅ Klimaatvriendelijk: Deze verwarmers hebben geen invloed op het binnenklimaat door de luchtvochtigheid of het zuurstofniveau te veranderen.

✅ Efficiënte ruimteverwarming: Sommige infraroodverwarmers kunnen grote ruimtes verwarmen, tot wel 1.000 vierkante meter.

✅ Gezonde straling: De uitgestraalde straling is vergelijkbaar met natuurlijk zonlicht, maar zonder schadelijke UV-stralen.

✅ Milieuvriendelijk en energiezuinig: Infraroodverwarmers stoten geen vervuilende stoffen uit in de lucht en zijn energiezuinig. Sommige verbruiken zelfs slechts 300W elektriciteit.

✅ Eenvoudig onderhoud: Het onderhoud is minimaal en bestaat voornamelijk uit af en toe reinigen van de reflectoren.

✅ Kostenbesparend: Ze maken gebruik van zonverwarming en kunnen jaarlijks tot 10% besparen op verwarmings- en koelingskosten.

Nadelen van infraroodverwarming

❌ Veiligheidsrisico’s: De spoelen van infraroodverwarmers kunnen zeer heet worden, waardoor er veiligheidsrisico’s ontstaan voor kinderen en huisdieren.

❌ Lichtoverlast: Ze geven een oranje gloed af die als storend kan worden ervaren, vooral in slaapomgevingen.

❌ Onmiddellijk warmteverlies: Zodra de verwarming wordt uitgeschakeld, verdwijnt de warmte onmiddellijk.

❌ Risico op huidproblemen: Langdurige blootstelling aan infraroodwarmte kan huidproblemen veroorzaken.

❌ Beperkte flexibiliteit: Om gerichte verwarming te bereiken is een directe zichtlijn vereist, wat de flexibiliteit beperkt.

Is infrarood verwarming goedkoop?

Infraroodverwarming wordt over het algemeen beschouwd als een meer kosteneffectieve verwarmingsmethode in vergelijking met andere methoden, vooral wat betreft energie- en operationele kosten:

  • Energie- en operationele kosten: Infraroodverwarmers helpen de energiekosten met ongeveer 40% te verlagen doordat ze rechtstreeks objecten verwarmen in plaats van alleen de lucht. Dit resulteert in lagere operationele kosten, bijvoorbeeld $0,3 per uur voor infraroodverwarming vergeleken met $0,44 voor elektrische verwarmers.
  • Aanschafkosten: Hoewel infraroodverwarmers aanvankelijk meer kosten ($75-$140 voor draagbare verwarmers, $600-$700 voor panelen) vergeleken met elektrische verwarmers ($24-$80), wordt dit gecompenseerd door hun efficiëntie op de lange termijn.
  • Vergelijking met gasverwarmers: Hoewel infraroodverwarmers hogere elektriciteitskosten hebben dan gasverwarmers (13,31 cent versus 3,8 cent per kWh), bieden ze betere binnenluchtkwaliteit en directe verwarmingsefficiëntie.
  • Totale jaarlijkse kosten: Ondanks de hogere aanschafkosten zijn infraroodverwarmers op jaarbasis voordeliger ($708-$737 per jaar) vergeleken met elektrische verwarmers ($1016 per jaar). Bovendien bieden ze voordelen ten opzichte van gasverwarmers ($384 per jaar) op het gebied van luchtkwaliteit en veiligheid.


Samengevat biedt infraroodverwarming langetermijnbesparingen en efficiëntie, waarbij de hogere initiële kosten worden gecompenseerd door een lager energieverbruik en lagere operationele kosten.

Inzicht in elektrische verwarming

Elektrische verwarmingssystemen zijn erg populair vanwege hun eenvoud en brede beschikbaarheid. Ze zorgen voor warmte in een kamer door middel van luchtcirculatie.

Voordelen van elektrische verwarming

✅ Eenvoudige installatie: De installatie is meestal eenvoudiger dan bij systemen die brandstofvoorziening of ventilatie vereisen.

✅ Veilig en schoon: Deze systemen zijn veilig, produceren geen schadelijke uitstoot en hebben minder risico op brand of explosie.

✅ Hoge efficiëntie en controle: Elektrische verwarmingstoestellen zijn zeer efficiënt en kunnen worden geregeld met thermostaten en timers.

✅ Milieuvriendelijk: Ze zijn compatibel met hernieuwbare energiebronnen, waardoor ze milieuvriendelijk zijn.

✅ Minimaal onderhoud en duurzaamheid: Er is weinig onderhoud nodig en over het algemeen gaan de systemen lang mee.

✅ Precieze temperatuurregeling: Een nauwkeurige regeling van de temperatuur zorgt voor meer comfort in woningen en kantoren.

Nadelen van elektrische verwarming

❌ Hoge operationele kosten: De operationele kosten van een bedrijf kunnen aanzienlijk zijn, vooral in regio’s waar elektriciteit duur is.

❌ Beperkte verwarmingscapaciteit: Het kan moeilijk zijn om grote of meerdere ruimtes efficiënt te verwarmen.

❌ Nadelen bij stroomuitval: Elektrische verwarmingstoestellen zijn niet bruikbaar tijdens stroomuitval, wat een belangrijk nadeel is in gebieden die gevoelig zijn voor stroomonderbrekingen.

❌ Aanvullende warmtebronnen nodig: In zeer koude klimaten moeten er mogelijk extra warmtebronnen worden toegevoegd.

❌ Hoge aanschaf- en installatiekosten: De hoge kosten van aanschaf en installatie kunnen voor sommigen een obstakel vormen.

❌ Afhankelijk van het elektriciteitsnet: Het afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet kan problematisch zijn tijdens natuurrampen of stroomstoringen.

Verschil infrarood en elektrische verwarming

De belangrijkste onderscheidende factoren tussen infrarood- en elektrische verwarmers zijn de manier waarop ze warmte verspreiden en hun energie-efficiëntie:

  • Warmteverspreiding: Infraroodverwarmers maken gebruik van stralingswarmte om objecten en mensen direct te verwarmen, wat zorgt voor een efficiënte en snelle opwarming. Elektrische verwarmers gebruiken convectiewarmte, waarbij lucht wordt verwarmd en circuleert, wat langzamer en indirecter kan zijn.

  • Energieverbruik en kosten: Infraroodverwarmers zijn energiezuiniger en verbruiken 30-40% minder energie om hetzelfde comfortniveau te bereiken, waardoor de operationele kosten lager zijn. Deze efficiëntie is te danken aan hun directe verwarmingsmethode.

  • Verwarmingssysteem: Infraroodverwarmingen genereren warmte door middel van elektromagnetische straling, waardoor objecten en mensen direct worden verwarmd, vergelijkbaar met zonlicht. Elektrische verwarmers genereren warmte door middel van elektrische weerstand, waarbij een element wordt verhit dat de omringende lucht opwarmt.


Effect op luchtkwaliteit:
Infraroodverwarmers drogen de lucht niet uit en circuleren deze niet in een ruimte, waardoor de luchtkwaliteit en het comfort behouden blijven. Elektrische verwarmers kunnen leiden tot een droger binnenklimaat doordat ze de lucht verwarmen en laten circuleren.

Kostenanalyse

Het belangrijkste verschil tussen infraroodverwarmers en elektrische verwarmers ligt in de operationele kosten.

Infraroodverwarmers verbruiken 30-40% minder energie dan elektrische verwarmers, wat resulteert in aanzienlijk lagere bedrijfskosten. Bijvoorbeeld, in een kamer van 330 vierkante meter gebruikt een elektrische verwarming ongeveer 3300 watt, terwijl een infraroodverwarming slechts ongeveer 2310 watt nodig heeft om hetzelfde comfortniveau te bereiken, waardoor de kosten met een vergelijkbaar percentage worden verlaagd.

Hoewel de initiële aankoopprijs van infraroodverwarmers mogelijk hoger is, maakt hun operationele efficiëntie ze op de lange termijn kosteneffectiever.

Energie-efficiëntie

Infraroodverwarmers zijn effectiever omdat ze directe warmte aan objecten en mensen leveren, waardoor er minder energie nodig is om een comfortabele omgeving te creëren. Deze directe verwarmingsmethode voorkomt energieverlies dat vaak voorkomt bij elektrische verwarmers, waarbij warme lucht opstijgt en ontsnapt of verloren gaat door tocht.

Elektrische verwarmers kunnen ook problemen veroorzaken zoals droge lucht, wat kan leiden tot ongemakken zoals keelpijn en droge ogen. Bovendien zorgt het verwarmen van de lucht ervoor dat stof en andere deeltjes circuleren, waardoor de luchtkwaliteit binnenshuis mogelijk verslechtert.

Voor- en nadelen vergelijken

Kort samengevat bieden infraroodverwarmers een stille en directe verwarmingsmethode die energiezuinig is en de luchtkwaliteit binnenshuis verbetert.

Het is echter belangrijk om op te merken dat ze ook veiligheidsrisico’s met zich meebrengen vanwege de hete oppervlakken en mogelijke gezondheidsproblemen voor de huid

Aan de andere kant hebben elektrische verwarmingstoestellen lagere aanvangskosten en zijn ze gemakkelijker te installeren, maar ze zijn minder efficiënt in grotere ruimtes en kunnen droge lucht veroorzaken en stof laten circuleren.

Wat is goedkoper: infrarood- of elektrische verwarming?

Bij het vergelijken van de kostenefficiëntie van infraroodverwarming en elektrische verwarming, blijkt over het algemeen dat infraroodverwarmers goedkoper zijn in gebruik

Ze verbruiken ongeveer 30-40% minder energie dan elektrische verwarming om hetzelfde comfortniveau te bereiken, wat resulteert in een overeenkomstige verlaging van de energierekening. 

  • Infrarood: Voor een huis met drie slaapkamers bedragen de gemiddelde jaarlijkse gebruikskosten ongeveer 1000 euro.
  • Elektrisch: Voor hetzelfde huis kunnen de jaarlijkse kosten ongeveer 2360 euro bedragen.


Dit aanzienlijke verschil in gebruikskosten komt voort uit de manier waarop infraroodverwarmingen warmte verspreiden door
middel van straling, waardoor objecten en mensen in een kamer direct worden verwarmd, in tegenstelling tot elektrische verwarmingen die convectie gebruiken om de lucht te verwarmen.

Wat is goedkoper in energie; de infrarood verwarming of elektrische verwarming?

Infraroodverwarming is zuiniger dan elektrische verwarming, omdat het ongeveer 40% minder energie verbruikt voor hetzelfde comfortniveau.

Infraroodverwarmers hebben een lager wattage per vierkante voet (ongeveer 7 watt) in vergelijking met elektrische verwarmers (10 watt per vierkante voet). Dit resulteert in aanzienlijke besparingen op de elektriciteitsrekening.

Conclusie: Wat is goedkoper infrarood of elektrische verwarming?

Om te bepalen welke optie voordeliger is, infraroodverwarming of elektrische verwarming, is het belangrijk om zowel de initiële investering als de langetermijnkosten in overweging te nemen. 

Hoewel de eerste kosten voor infraroodverwarmers hoger zijn, blijken ze uiteindelijk kostenefficiënter te zijn vanwege hun lager energieverbruik

Bij het maken van een keuze moeten echter ook andere factoren worden meegenomen, zoals de grootte van de ruimte, het klimaat en eventuele individuele gezondheidsproblemen.

Veelgestelde vragen

Absoluut, vooral vanwege de hoeveelheid energie die wordt verbruikt en de kosten die ermee gepaard gaan.

Infraroodverwarming is goedkoper vanwege het lagere energieverbruik.

Infraroodverwarming verwarmt objecten en mensen direct door middel van straling, wat een efficiëntere manier is. Aan de andere kant verwarmt elektrische verwarming de lucht door middel van convectie, wat vaak meer tijd en energie vergt.

Picture of Rick
Rick

Schrijver voor Oliekachel.nl

Rick is een gepassioneerde schrijver bij oliekachel.nl, waar hij zijn deskundigheid deelt op het gebied van verwarming en bezuinigingen. Met jarenlange ervaring en diepgaande kennis, biedt Rick waardevolle tips en adviezen om slim om te gaan met verwarmingskosten en energieverbruik. Zijn doel is om lezers te helpen bij het optimaliseren van hun verwarmingssystemen en tegelijkertijd geld te besparen. Volg Rick’s artikelen voor praktische inzichten en slimme oplossingen op het gebied van verwarming en meer!

Inhoudsopgave
Nieuwe artikelen