Bloempotkachel ervaringen - Gevaarlijk of niet?

Vandaag de dag zijn veel Nederlanders op zoek naar een manier om hun woning te verwarmen zonder hier bakken aan geld uit te geven. De stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat we op zoek gaan naar creatieve en goedkope oplossingen. Een van de alternatieven die de ronde doet op Instagram en TikTok is de bloempotkachel. Maar is deze wel goed voor ons?

Wat is een bloempotkachel?

Een bloempotkachel is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar een zelfgemaakte terracotta kachel. Zo’n bloempotkachel maken bespaart veel mensen veel geld. Je hebt namelijk maar weinig materiaal nodig.

Een bloempotkachel bestaat uit een aantal opgestapelde terracotta bloempotten. De binnenste potten fungeren als vuurhaard en de ruimtes tussen de verschillende potten dienen als luchtinlaten. Door hout of een ander brandmateriaal zoals stro in de binnenste pot te plaatsen en aan te steken, wordt er warmte gegenereerd. Deze warmte wordt door de bloempotten vastgehouden en langzaam maar zeker door de ruimte verspreid.

Ondanks dat de populariteit van de DIY-kachel toeneemt, hoor je ook steeds meer verhalen over negatieve bloempotkachel ervaringen. Is zo’n terracotta kachel gevaarlijk?

De gevaren van een bloempotkachel

Volgens de brandweer zijn bloempotkachels zwaar af te raden. Niet enkel zul je in vergelijking met een normale kachel veel minder warmte kunnen genereren, ook kan zo’n zelfgemaakte kachel je aanzienlijk in gevaar brengen.

Gezondheidsgevaren

Een bloempotkachel met een brandbaar materiaal, zoals bijvoorbeeld waxinelichtjes, verstoort de normale verbranding van paraffine. Door de terracotta potten ontstaat er een enorm grote hoeveelheid ultrafijnstof. Benieuwd naar de precieze hoeveelheid? Een theelichtjes bloempotkachel kan 2,5 keer de waarde van de hoeveelheid ultrafijnstof die langs een drukke snelweg wordt gemeten produceren. 


Zelfgemaakte kachels kunnen giftige stoffen produceren zonder dat je het doorhebt! Langdurige blootstelling aan deze stoffen en rook kunnen de luchtkwaliteit in je woning aanzienlijk verslechteren. Hierdoor komt je gezondheid in gevaar.

Een ander gevaar van een bloempotkachel is dat onvolledige verbranding van zelfgekozen brandstof in de DIY-kachel kan leiden tot een productie van koolmonoxide, een gevaarlijk gas. Blootstelling aan koolmonoxide kan leiden tot ernstige vergiftiging en zelfs de dood.

Brandgevaar

De constructie van een zelfgemaakte kachel is vaak niet stabiel genoeg, waardoor een ongelukje al snel kan gebeuren. Zo kan het voorkomen dat de kachel omvalt, of dat je materialen gebruikt die niet bestand zijn tegen hoge temperaturen. Wanneer dit smelt of ontbrandt, kan dit leiden tot een woningbrand. 

Veel mensen vragen zich of een bloempotkachel gevaarlijk is, en het antwoord is ‘Ja!’. Een bloempotkachel kopen of maken wordt sterk afgeraden, vanwege het aanzienlijke brandgevaar en de gezondheidsrisico’s. Heb je het koud? Ga dan op zoek naar andere alternatieven, zoals een kruik, een dekentje of zet toch de kachel een graadje hoger.

Picture of Rick
Rick

Schrijver voor Oliekachel.nl

Rick is een gepassioneerde schrijver bij oliekachel.nl, waar hij zijn deskundigheid deelt op het gebied van verwarming en bezuinigingen. Met jarenlange ervaring en diepgaande kennis, biedt Rick waardevolle tips en adviezen om slim om te gaan met verwarmingskosten en energieverbruik. Zijn doel is om lezers te helpen bij het optimaliseren van hun verwarmingssystemen en tegelijkertijd geld te besparen. Volg Rick’s artikelen voor praktische inzichten en slimme oplossingen op het gebied van verwarming en meer!

Inhoudsopgave
Nieuwe artikelen