Afgewerkte olie kachel - Zelf maken

Steek jij graag de handen uit de mouwen en houd je ervan om bezig te zijn met praktische taken? Dan ben je wellicht ook geïnteresseerd in het zelf maken van een afgewerkte olie kachel! In dit artikel vertellen we je precies hoe je dit kunt doen. Lees dus snel verder!

Waarom zelf een afgewerkte olie kachel maken?

Veel Nederlanders beginnen duurzaamheid en recycling steeds belangrijker te vinden. Het zelf maken van een afgewerkte olie kachel is voor iedereen met deze groene interesse een spannend en waardevol klusproject. Met je zelfgemaakte kachel kun je niet enkel je huis verwarmen, maar lever je ook een bijdrage aan het verminderen van afval.

Afgewerkte olie kachel zelf maken

Het maken van een afgewerkte olie kachel is een klus die je enkel succesvol kunt uitvoeren wanneer je weet wat er precies gedaan moet worden. Ons stappenplan zal je hierbij helpen.

De benodigdheden

Voordat je kunt beginnen met het bouwen van je eigen olie kachel, is het belangrijk om alle benodigde materialen klaar te hebben liggen: 

  • Afgewerkte olie. Verzamel gebruikte motorolie of een andere afgewerkte olie. Zorg ervoor dat deze olie vrij is van water en verontreinigingen. 
  • Een stalen vat. Regel een leeg, schoon en onbeschadigd vat dat groot genoeg is om als brandstoftank te fungeren. 
  • Een lasapparaat. Dit heb je nodig om de metalen onderdelen stevig aan elkaar te lassen. 
  • Ventilator. Deze regelt de luchttoevoer en optimaliseert de verbranding. 
  • Thermokoppel en thermostaat. Deze regelen de temperatuur en waarborgen hiermee de veilige werking van je kachel.
  • Leidingen, pijpen en buizen. Deze leiden de luchtstroom en optimaliseren de verbranding.
  • Isolatiemateriaal. Dit zorgt ervoor dat de olie kachel minder warmte verliest, waardoor de kachel efficiënter is.

Het stappenplan

Stap 1: bereid je goed voor

Je weet wat ze zeggen, een goed begin is het halve werk! Wees je ervan bewust dat je voor het verbranden van afgewerkte olie een vergunning nodig hebt. Vraag deze dus zo snel mogelijk aan.

Voordat je kunt beginnen met het lassen en bouwen van de kachel, is het belangrijk dat je over een goed geventileerde werkruimte beschikt, denk bijvoorbeeld aan een goed geventileerde garage of een buitenwerkplaats.

Daarnaast is het belangrijk om de juiste veiligheidsuitrusting te hebben, waaronder een laskap, beschermende kleding en kwalitatieve handschoenen. 

Ook de materialen dienen te worden voorbereid. Snijd een opening aan de bovenkant van het stalen vat. Het gat moet groot genoeg zijn om later de olie in te gieten. Zorg ervoor dat de randen glad worden afgewerkt om (ernstig) letsel te voorkomen.

Stap 2: het bouwen van het frame

Trek je handschoenen aan, zet je laskap op en las het frame dat de basis van de afgewerkte olie kachel zal vormen. Zorg ervoor dat het frame stevig is en het gewicht van het gevulde stalen vat kan dragen. Daarnaast raden we aan om het frame te voorzien van wielen om de mobiliteit van de kachel te vergroten.

Stap 3: bevestig het stalen vat

Monteer het stalen vat op het frame, deze fungeert als de brandstoftank voor de olie. Zorg er goed voor dat de constructie stabiel is en dat de bevestiging veilig is. Let dus goed op scherpe randjes!

Stap 4: voeg de ventilator toe

Voeg een ventilator toe aan de constructie om de luchttoevoer te regelen. Plaats deze op zo’n manier dat het de verbranding optimaliseert en de warmte gelijkmatig verdeelt in de ruimte.

Stap 5: installeer de leidingen, pijpen en buizen

Installeer de brandstofleidingen van het stalen van naar de verbrandingskamer. Het is hier van cruciaal belang dat je ervoor zorgt dat de leidingen veilig zijn en geen lekken hebben. Wanneer dit wel zo is, kan dit namelijk enorm gevaarlijke gevolgen hebben.

Stap 6: voeg de thermostaat en de thermokoppel toe

Voeg een thermokoppel en thermostaat toe aan de constructie. Deze onderdelen regelen de temperatuur van de afgewerkte olie kachel en dragen bij aan de veilige werking van de kachel. De toevoeging van de thermostaat en thermokoppel voorkomen oververhitting.

Stap 7: het isolatiemateriaal toevoegen

Je bent bijna klaar! Het is tijd om isolatiemateriaal toe te voegen rondom de verbrandingskamer en de leidingen. Dit isolatiemateriaal zorgt ervoor dat het warmteverlies wordt verminderd en de efficiëntie van je kachel wordt verhoogd.

Stap 8: testen, testen, testen

Voordat je de kachel kunt gebruiken is het van enorm belang om deze te testen op een veilige plek. In de testfase kun je bepaalde aanpassingen, zodat de kachel optimaal fungeert. Pas wanneer je weet dat deze naar behoren werkt kun je deze in je woning plaatsen.

Geniet van je zelfgemaakte olie kachel

Na het volgen van de bovenstaande stappen heb je met succes een klus afgerond. Het zelf maken van een afgewerkte olie kachel cv is niet alleen een leuk en interessant klusproject, maar het stelt je ook in staat om op duurzame wijze je woning te verwarmen. Geniet van de warmte die het je biedt en geef jezelf een klopje op je schouder. Je draagt namelijk bij aan het milieu door het hergebruik van afgewerkte olie!

Rck
Rck

Schrijver voor Oliekachel.nl

Rick is een gepassioneerde schrijver bij oliekachel.nl, waar hij zijn deskundigheid deelt op het gebied van verwarming en bezuinigingen. Met jarenlange ervaring en diepgaande kennis, biedt Rick waardevolle tips en adviezen om slim om te gaan met verwarmingskosten en energieverbruik. Zijn doel is om lezers te helpen bij het optimaliseren van hun verwarmingssystemen en tegelijkertijd geld te besparen. Volg Rick’s artikelen voor praktische inzichten en slimme oplossingen op het gebied van verwarming en meer!

Inhoudsopgave
Nieuwe artikelen