Alternatieve manieren voor het verwarmen van jouw woning

Sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in 2022 begon, zijn de gasprijzen in Nederland omhoog geschoten. Ook besloot de Nederlandse regering het gasveld in Groningen te sluiten. Dit zorgt ervoor dat veel mensen op zoek zijn naar alternatieve manieren voor verwarming naast gas.

Alternatieve verwarming voor in huis kun je op verschillende manieren realiseren. In deze blog heb ik de beste manieren van alternatieve verwarming verzameld. Zo ga jij op gas besparen en dit scheelt weer in de portemonnee.

Verwarmen met een houtkachel

Een houtkachel gebruiken is geen nieuwe manier van verwarmen. Het stoken van hout doet de mensen al duizenden jaren en het is een zeer effectieve manier van verwarmen. Het verbranden van hout geeft heel veel warmte af en dus is het wijs om hier over na te denken.

Hiervoor heb je natuurlijk wel hout nodig. Goed kachelhout is niet goedkoop, dus bereken altijd of dit dan ook goedkoper is. Daarnaast is de kwaliteit van de houtkachel erg belangrijk. De wat betere houtkachels branden heel rustig. Dit zorgt ervoor dat de kachel de hele avond op een paar blokjes blijft branden en de hele kamer verwarmt. De goedkopere kachels branden het hout veel sneller op.

Let wel op veiligheid en de omgeving

Bij dit alternatief voor verwarmen is het wel belangrijk dat alles goed aangelegd wordt. Voor de veiligheid, maar ook voor de werking is het belangrijk dat vooral de rookgassen goed afgevoerd worden. Ook met kleine kinderen en huisdieren is het altijd oppassen geblazen. De aanschaf van een goede houtkachel is niet goedkoop.

Bij een houtkachel komen natuurlijk ook altijd geurtjes en rook vrij. Daarom is het belangrijk om naar je omgeving te kijken. Je wilt geen mensen tot last zijn met rook en stank, als je ’s avonds lekker voor de kachel zit.

Beknopt overzicht houtkachel

  • Geeft enorm veel warmte af;
  • Bij een goede kachel verbrand je zeer weinig hout;
  • Veiligheid is erg belangrijk door hoge warmte;
  • Goed brandhout is belangrijk qua verbranding en rookontwikkeling;
  • Je moet goed rekening houden met je omgeving;
  • Deugdelijke aanleg van de rookgasafvoer is erg belangrijk.

Split unit/airco verwarming

Een ander alternatief voor gasverwarming is verwarmen met een airco, ofwel een split unit genoemd. Het klinkt een beetje gek, maar met de meeste airco’s kun je verwarmen. Het apparaat gaat dan andersom werken en verwarmt de ruimte in plaats van deze te koelen. Deze manier van verwarming kost wel een hoop elektrische energie.

Als je dus wilt gaat verwarmen met een airco, dan is het hebben van zonnepanelen wel een must. Als je de verbruikte elektrische energie allemaal van het net moet halen, dan is het niet goedkoper, dan stoken op gas. Zolang we met zonnepanelen nog kunnen salderen is dit een goedkope manier van verwarmen. Houd er wel rekening mee, als het buiten echt koud wordt, dan kunnen de meeste splitunits niet meer genoeg vermogen leveren. Dit is veelal vanaf -5 ºC, dus dit gaat in Nederland niet vaak voorkomen.

Niet alleen verwarmen, maar je kunt ook koelen

Het grote voordeel hiermee is dat je kunt verwarmen, maar in de zomer kun je ook koelen. Je houdt dus je woonkamer ook lekker koel in de zomer. Het aansluiten van splitunit moet je door een erkend installateur laten doen. Je hebt namelijk te maken met koelgassen, waar je niet zomaar mee mag werken. Ze zijn erg schadelijk voor mens en milieu.

Beknopt overzicht split unit

  • Het hebben van zonnepanelen is een must i.v.m. energieverbruik;
  • Is overal veilig toe te passen en er is geen gevaar;
  • Bij koude buitentemperatuur werkt hij minder goed;
  • In de zomer kun je ook koelen;
  • Je hebt er in 1 woning vaak meerdere nodig;
  • Relatief goedkoop in aanschaf.

Warmtepompinstallatie

Een alternatieve manier van verwarming voor in huis is een warmtepompinstallatie. In nieuwe huizen worden enkel nog warmtepompinstallaties toegepast. Nieuwe wijken krijgen geen gasaansluiting meer. Met een warmtepomp warm je het water van je cv-installatie op, door de warmte aan de buitenlucht te onttrekken.

Als je de warmtepomp als alternatief voor gasverwarming wilt gaan gebruiken, dan moet je er wel rekening mee houden dat dit niet goedkoop is. Het aanschaffen van een warmtepompinstallatie is namelijk niet goedkoop. Wel is het zo, dat je daarna geen gas meer zult gaan verbruiken. Bij een warmtepompinstallatie is het hebben van zonnepanelen ook een must. Hij verbruikt namelijk veel elektrische energie.

Kijk eerst goed naar de leeftijd van je woning

Als je over een warmtepompinstallatie nadenkt, dan is het belangrijk dat je ook goed naar je woning kijkt. Oudere woningen zijn namelijk niet meteen geschikt voor een warmtepompinstallatie. Woningen van voor 2000 zijn lang niet zo goed geïsoleerd, dan moderne woningen. Daarom kan het ook nodig zijn om de nodige bouwkundige aanpassingen te doen. Bedenk van tevoren goed hoeveel dit kost en of je dit terug gaat verdienen met een warmtepompinstallatie.

Voor oudere huizen heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een hoge temperatuur warmtepomp. Dit is een nieuwe ontwikkeling op het gebied van warmtepompen. Hiermee hoef je geen bouwkundige aanpassingen te doen en kun je ook gewoon met je radiatoren blijven verwarmen. Een groot nadeel hiervan is de aanschafwaarde. Deze is nog erg hoog, omdat het een vrij nieuwe ontwikkeling is.

Beknopt overzicht warmtepomp

  • Zeer hoge aanschafwaarde;
  • Hoge energieverbruik, dus zonnepanelen zijn een must;
  • Verwarmt op lage temperatuur, dus geen brandgevaar;
  • Vloerverwarming in de woning is een must;
  • Niet meteen geschikt voor oudere woningen.

Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zien we ook steeds meer in huizen verschijnen. Bij het verwarmen met infrarood panelen heeft men afgekeken bij onze zon. De zon zendt namelijk ook gigantische hoeveelheden infrarode straling uit, die wij op aarde voelen als warmte. Dit is eigenlijk ook wat infraroodpanelen doen.

Ze worden vaak aan het plafond van de woonkamer gemonteerd, maar kunnen ook aan de muren bevestigd worden. Wanneer je de infraroodpanelen aanzet beginnen ze meteen infrarode straling uit te zenden, die je als warmte voelt. Het grote voordeel van deze panelen is dat ze meteen warmte uitstralen. Radiatoren en vloerverwarming moet eerst opwarmen. Ook een split-unit blaast eerst koude lucht, voordat hij begint te verwarmen.

Kijk goed naar de elektrische installatie

Infraroodpanelen gebruiken een behoorlijke hoeveel elektrische energie. Hierbij geldt dus ook dat zonnepanelen een must zijn om goedkoper te kunnen verwarmen, dan wanneer je aardgas gebruikt. Als je meerdere infraroodpanelen in je woning wilt hebben, dan moet je ook een degelijke elektrische installatie hebben. Voordat je dus meerdere infraroodpanelen gaat gebruiken, moet je eerst zeker weten dat je elektrische installatie voldoende groot is.

Beknopt overzicht infraroodpanelen

  • Geven meteen warmte af in de vorm van infrarode straling;
  • Kunnen buiten bereik van kinderen en huisdieren gemonteerd worden;
  • Verbruiken veel elektrische energie, dus zonnepalen zijn een must;
  • Meerdere panelen zorgen voor zware belasting elektrische installatie.

Hete luchtverwarming

Hete luchtverwarming wordt vaak in combinatie met een warmtepomp toegepast. Net als een warmtepomp is het een kostbare investering, maar heb je wel een hele zuinige en klimaat neutrale verwarming. Bij hete luchtverwarming wordt warme lucht door het huis getransporteerd door middel van luchtkanalen. In bijvoorbeeld de woonkamer wordt de hete lucht uit een rooster geblazen.

Deze manier van verwarmen is bij woningen nog vrij en nieuw en wordt alleen toegepast bij nieuwbouwwoningen. Bestaande woning uitrusten met een systeem als deze is haast onmogelijk. Er is niet genoeg ruimte en de bouwkundige aanpassingen zijn meestal ook veel te duur. Laat je een nieuw huis bouwen? Dan is hete luchtverwarming zeker het overwegen waard.

Beknopt overzicht hete lucht verwarming

  • Alleen geschikt voor nieuwe woningen;
  • Is heel makkelijk te regelen in temperatuur;
  • Neemt veel ruimte in beslag;
  • Hoge aanschafwaarde;
  • Erg zuinig en klimaatneutraal.

Oliekachels

De laatste optie die je nog hebt, als alternatief om je huis te verwarmen is een oliekachel. Bij een oliekachel is het zo, het is geen ouderwetse ketel waar je echt olie mee verbrandt, maar het is een kachel gevuld met een soort olie. Geen aardolie, maar een synthetische olie. Wanneer je de stekker in het stopcontact doet, dan wordt de olie warm door een spiraal dat in de kachel zit.

Oliekachels zien er uit als een ouderwetse ledenradiator. De olie warmt de radiator op en hiermee gaat hij de ruimte verwarmen. Het grote voordeel van oliekachel is dat ze bijna altijd op wielen staan. Wanneer je hem wilt verplaatsen naar een andere ruimte, dan rij je hem zo weg. Oliekachels worden veelvuldig gebruikt als je een kleine ruimte wilt verwarmen om zo de cv-installatie uit te kunnen laten.

Verwarm slechts een klein deel van je huis

Als je bijvoorbeeld wel eens thuiswerkt en alleen het kantoor warm wilt hebben, dan wil je niet de hele cv-installatie op moeten stoken. Of je nu met gas verwarmd of je verwarmd met een warmtepomp. Met een oliekachel kun je, alleen je kantoor verwarmen en blijft de centrale cv-installatie uit.

Bij oliekachel geldt ook weer, ze verbruiken wel veel stroom. Helemaal als je ze veel gebruikt, dan is het hebben van zonnepanelen echt wel een must. Een oliekachel heeft zo een elektrisch vermogen van 1,5 kW. Heb je hem dan de hele dag aan, dan kun je dit merken, aan je verbruik van elektrische energie.

Beknopt overzicht oliekachels

  • Ideaal als je een slecht 1 ruimte in huis wilt verwarmen;
  • Je bespaart op gas of elektra, omdat de cv-installatie uit kan blijven;
  • Worden snel warm en geven veel warmte af;
  • Worden erg warm, dus oppassen met kinderen en huisdieren;
  • Verbruiken veel elektrische energie, dus zonnepalen hebben is wel een must;
  • Goedkoop in aanschaf;
  • Veel verschillende modellen en soorten verkrijgbaar.

Alternatieve verwarming huis: Tot slot

Je hebt kunnen lezen wat de verschillende alternatieven zijn voor gas. Je hebt niet per se nog aardgas nodig om je woning lekker aangenaam te krijgen. Ook zonder aardgas kun je de woning lekker warm krijgen. Wel is het belangrijk dat je altijd goed kijkt of de kosten tegen de baten opwegen.

Ook zorgen sommige alternatieven voor verwarming voor gevaren in huis in de vorm van warmte. Vooral als je kleine kinderen en/of huisdieren hebt, dan is het belangrijk dat je de gevaren wegneemt. Bijvoorbeeld door een hek om de houtkachel te plaatsen of een stralingspaneel buiten bereik op te hangen.

Foto van Rick
Rick

Schrijver voor Oliekachel.nl

Rick is een gepassioneerde schrijver bij oliekachel.nl, waar hij zijn deskundigheid deelt op het gebied van verwarming en bezuinigingen. Met jarenlange ervaring en diepgaande kennis, biedt Rick waardevolle tips en adviezen om slim om te gaan met verwarmingskosten en energieverbruik. Zijn doel is om lezers te helpen bij het optimaliseren van hun verwarmingssystemen en tegelijkertijd geld te besparen. Volg Rick’s artikelen voor praktische inzichten en slimme oplossingen op het gebied van verwarming en meer!

Inhoudsopgave
Nieuwe artikelen